Knapzakroute Roswinkel

Zin om te wandelen in het Drentse landschap? De Drentse Boerderie ligt aan een zogenaamde knapzakroute. Op www.knapzakroutes.nl vind je allerlei mooie wandelroutes waaronder dus ook route 45 rondom Roswinkel.

De route bestaat uit 2 gedeeltes, een van 6,5 km en een van 12 km. Uiteraard zijn deze te combineren tot 1 route van ca 18,5 km. De route staat beschreven in een boekje, bij ons beschikbaar voor gasten (in bruikleen).

Onderstaande tekst is afkomstig van www.knapzakroute.nl:

Wilt ge Roswinkel leeren kennen? Wilt gij ’t bezoeken, om ’t plaatsje niet in den waan te brengen dat gij stiefmoederlijk jegens ‘tzelve gezind zijt? Maar, neem goeden raad ter harte. Want in dit seizoen is een reis derwaarts een grooter waagstuk dan de beerenjagt op Nova-Zembla.

Deze regels werden in 1844 door de drie Podagristen opgetekend tijdens één van hun zwerftochten door Drenthe. Roswinkel lag toen onmiskenbaar in een uithoek van Drenthe. Het was bovendien buitengewoon moeilijk om er te komen. De drie heren besloten om zich toen naar Roswinkel te laten dragen, zoals u verderop in dit boekje zult lezen…U hoeft zich tijdens deze wandeling niet op ontberingen voor te bereiden. De paden en wegen zijn prima te belopen. Af en toe lijkt het alsof Roswinkel definitief een streep onder zijn verleden gezet heeft. Gelukkig zijn er tal van momenten onderweg dat ondanks een afstand van eeuwen het oude Roswinkel verrassend dichtbij blijkt. Het begint meteen al als u Roswinkel verlaat via het pad door de Dresken waar de eerste Roswinkelers hun akkers aanlegden.